петък, 18 февруари 2011 г.

Декларация


Уважаеми пастори,

Заставам зад Вашата позиция, изразена в декларацията, но държа да поясня моите доводи за четирите точки, които изтъквате (тъй като в този си вид декларацията едва ли би произвела положителен ефект).
1.      Против подетите напоследък кампании в публичното пространство срещу пастири и водачи в евангелските църкви.
Аз също съм против такива кампании, каквито всъщност съществуват от няколко години в интернет пространството – блогове  и форуми на някои пастори, включващи  язвителни забележки, коментари с високомерно отношение и нападки срещу лидери и служители.
Колкото до това, че казусът Еленков стана публичен в България, не забравяйте, че той вече беше публичен в Америка, а също и в Русия. Сега просто фактите са много и неоспорими. А аз поемам изцяло своята отговорност като насочих прожектора в тази посока и то на своите приятели християни във Facebook. Учудването ми беше голямо, когато повече от 20 пастори  потвърдиха, че са знаели фактите още с  излизането им в публичното пространство,  а не са  реагирали.
Уважаеми пастори, намираме се в  условия на демокрация, и за щастие можем да се радваме на свобода на словото и Гласност,  за което са се молили нашите майки и бащи във вярата. Като църква ние сме част от това  общество и някои проблеми, искаме или не,  ще бъдат  изложени на показ  – както народът иска прозрачност в думите и действията на българските политици, колко повече това трябва да се отнася и за църковните  водачи – нещо, за което вярвам трябва да се подготвим. Знаете, че до края на годината ще се  отворят досиетата на пастори и ръководители на църкви и деноминации и тогава скандалите може да станат много по-големи. Това в момента  се явява една малка прелюдия, която може да ни подготви какво да правим с подобни проблеми.
2.      Убедени сме, че възникващите разногласия и конфликти трябва да се решават градивно и в контекста на библейската етика.
Държа да  отбележа, че съм спазил през годините всички необходими стъпки, които Библията  изисква да се направят, (според Мат. 18:15-17), но досега никога не е  имало чуваемост от другата страна. Някои пастори  изтъкват  аргумента, че изнесените факти биха съблазнили много хора и развалили  имиджа на евангелското християнство. Несъмнено е обаче, че тези факти са  истина, а  самата същност  на истината е  да  освобождава, а не да съблазнява! Ако бъде потулена в тайно, то Господ е обещал да бъде  извадена на яве.  Фрапиращо е, че  много водачи са по-загрижени за своя имидж, отколкото за  истината!
3.     За нас е недопустимо арогантното отношение и поведение в подкрепа на каквато и да е кауза.
Вярно е, че самият аз съм активен в задаване на въпроси и опит за предизвикване на дискусия, но досега не съм си позволил тон на неуважение и арогантност към моите опоненти.
4.      Настояваме настоящият конфликт да спре да бъде излаган пред света и да се разреши от църковните водачи в рамките на църковната общност.
Аз също настоявам този конфликт да се разреши в рамките на  църковната общност, което според мен  изисква  незабавна и енергична позиция от евангелските водачи, каквато за съжаление досега няма.
Убеден съм, че, въпреки тази декларация, конфликтът ще остане публичен, и  единственият начин да се спре е когато всеки поеме своята  отговорност. А декларацията само ще покаже безпомощността  да се справим с казуса. Нека да помислим за  открит диалог, без нападки  както при последното събиране в София, в който да можем да сложим на масата всички „наболели” теми и поканим всяка засегната и заинтересувана страна, и без заобикалки  и  увъртания  да  постигнем ясно становище и очертаем поведение, валидно за всички. Ако намерите желание  и сила  да се нагърбите с такава нелека задача, аз съм готов бъда част от подобен  диалог.  А  ако целта на тази  декларация е просто дистанция  от  скандала, ще бъде жалко,  че при този потенциал това е най-доброто, което може да се направи.
Нека Бог да благослови делото си в България!               
Пастор Ангел Пилев

2 коментара:

  1. Ако предложенията в този пост бъдат отхвърлени, не знам какво да си мисля... но това е от малкото разумно написани мнения по въпроса. Лошо ще е ако отново натикаме буклука под килима, вместо да почистим..., но също лошо ще е ако се опитаме да очистим петната по паркета с "Хилти"...
    Бог да те благослови п-р Ангел!
    Д.Даскалов
    http://www.facebook.com/profile.php?id=100001070291848

    ОтговорИзтриване
  2. Заставам зад думите на Пастор Ангел. Намирам изложеното от него за библейско, правилно и почтено. Умолявам още веднъж за мъдро решение в духа на Христовия ум!
    Йордан Йорданидис

    ОтговорИзтриване