петък, 11 април 2014 г.

ЦВЕТНИЦА НА ФОКУС


                               Какво се случило и какво празнуваме на Цветница?



На всеки се е случвало да отиде на някой празник или рожден ден, на който хората поднасят цветя и подаръци на виновника за празника. Цветето, което се поднася, е в знак на уважение и добри пожелания към рожденика, но колкото и хубаво да е то, никой не би допуснал, че празникът е организиран заради цветето. В Евангелията е описана историята на влизането на Исус в Ерусалим,  където радостната тълпа Го посреща, като постила дрехите си и палмови клонки по пътя (вж. Мат. 21 и Йоан 12).
Тъй като у нас палмите са рядкост, те лесно биват заменени с върбови клонки, удобни за случая. В навечерието на празника мнозина се отправят към реки и дерета, кършейки и режейки клони, които утре да продадат на запътилите се към храма богомолци и, след като свещеникът благослови клонките, те да бъдат накачени по вратите на домовете за здраве и благополучие. И някак си Този, за Когото са донесени цветята и клонките, остава на заден план, а и мнозина дори пропускат факта, че влизайки в Ерусалим, Исус плака за него:
„И като се приближи и видя града, плака за него и каза: Да беше знаел ти, да ти, поне в този [твой] ден, това което служи за мира ти! Но сега е скрито от очите ти.“  Лука 19:41-42

Давам си сметка, че около една пета от българите носят имена на цветя и растения, за които може би фокусът на празника ще бъде в имения им ден, в който пожелания от рода на: „Да ти е живо и здраво името“ ще се чуват отвред. Не бих искал тук и сега да навлизам в подробности около смисъла на празнуването на имената и тяхното значение.  Но смятам за удачно всеки, определящ себе си за християнин, да си изясни какво и защо празнува на Цветница.
Пишейки своето писмо до галатяните, апостол Павел задава въпрос относно чистотата и фокуса на тяхната вяра.
„О, несмислени галатяни, кой ви омая, вас, пред чиито очи Исус Христос е бил ясно очертан като разпнат?“  Гал. 3:1
Наясно ли сме какво, защо и Кой е причината за празника?
Само седмица след Цветница е най-големият християнски празник – Великден.  Къде тогава ще бъде фокусът ни: върху боядисаните яйца и пухкавите козунаци или върху смъртта и възкресението на Господ Исус Христос?

Християнска Църква СИОН – София
Всяка неделя от 10,30 ч.
Добре дошли!

Няма коментари:

Публикуване на коментар