вторник, 8 април 2014 г.

ОСТАВКИ ЩЕ ИМА: "ПАСТИРИТЕ АГЕНТИ НА ДС ОСТАВАТ ДА РЪКОВОДЯТ И ПРОПОВЯДВАТ В ЦЪРКВИТЕ, КОИТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТОЛКОВА ГОДИНИ СА ЛЪГАЛИ И ПРЕДАВАЛИ.”



По инициатива на Съюза на евангелските петдесятни църкви (СЕПЦ) от 3 до 5 април 2014 година в София, в сградата на ЕМЕЦ "Д-р Лонг" се проведе форум с международно участие под наслов „Комунистическата власт и евангелските църкви в България”.
Основното послание и фокус  беше: СБОГУВАНЕ С МИНАЛОТО И ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО!
На форума като лектори  бяха поканени водещи агенти на ДС, като агент Петров и агент Клисурски.
"Павел Игнатов сподели как са функционирали и устоявали вярващите в гонените от комунистическия режим църкви."
В словото на агент Клисурски липсваха обяснения как той лично е функционирал като агент на ДС, какви точно действия и задачи на Държавна сигурност  е изпълнил, че е заслужил щедри парични възнаграждения. Вместо да бъдат поканени за говорители пастори страдали и репресирани от комунистическият режим  Съюза на евангелските петдесятни църкви, поканва пастири агенти, като по този начин за пореден път легитимира тези агенти и доносници,  като авторитети в евангелските църкви.
На  въпроса на п-р Младен Младенов зададен към Павел Игнатов – какво ще каже за агент Клисурски – Игнатов заявява: „Каквото съм имал да кажа аз го казах по националната телевизия”.
От името на СЕПЦ  п-р Иван Врачев заяви: "Извинявам се на вярващите, на църквите и на пострадалите за това, че Съюзът на евангелските петдесятни църкви е имал политика на лоялност към комунистическата власт".
Каквото и да означава това "покайно извинение" (термин въведен в съвременното богословие от епископ Еленков, разкрит като агент Велев), ясно става, че нито един агент пастор от СЕПЦ, не го е поднесъл лично, защото явно и те като техният председател смятат, че вината да са агенти е колективна, на целият петдесятен съюз, а не лична.
Очевадно е и желанието на пасторите агенти да се "сбогуват с миналото и да погледнат към бъдещето", с други думи оставки няма да има или по точно оставки ще има: "ПАСТИРИТЕ АГЕНТИ НА ДС ОСТАВАТ ДА РЪКОВОДЯТ И ПРОПОВЯДВАТ В ЦЪРКВИТЕ, КОИТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТОЛКОВА ГОДИНИ СА ЛЪГАЛИ И ПРЕДАВАЛИ.”

Никой така и не отговори защо агентите лъжат за своята дейност в прословутата декларация Изх. № 415/12.12.2011 г. на СЕПЦ

„С много болка те споделиха това, което са преживяли, като категорично декларираха, че:

– никога не са търсили доброволно контакти с ДС, а всичките им контакти са били принудителни;

– никога не са подписвали каквито и да е декларации за сътрудничество, нито са давали устно съгласие за това;

– никога не са давали информация в ущърб на църквата или поради която някой да пострада;

– никога не са получавали възнаграждения или каквито и да е други облаги;

– никога не са били в каквато и да е зависимост от бившата ДС след началото на 1990 г.”

Защо в продължение на повече от 20 г. след промените те не са казали истината, а са живели в лъжа и зависимост от структурите на ДС.

Не бих искал и да подмина Изявленията на г-н Вениамин Пеев където визира моята скромна личност, както и книгата „Пастири агенти на ДС”. Която книга според негова преценка отговаря на нивото на седмокласник. А хората представили книгата пред българската общественост: проф. Румен Генов, проф. Калин Янакиев, д-р Момчил Методиев, били излъгани от Ангел Пилев.  Не мога  да не отбележа, че поради своята непоследователна позиция „за и против” пастирите агенти г-н Вениамин Пеев, през 2012 г. беше публично призван да публикува документ от Комисията по досиета с който да удостовери, че той не е бил сътрудник на ДС.

Ангел Пилев

Няма коментари:

Публикуване на коментар