петък, 10 юни 2016 г.

За чалга проповедите на ширпотребата



Идва момент в живота на проповедника, в който съзрява, момент, когато се изправя пред решението какво, защо и как да проповядва. Това е изборът между стойностните проповеди и послания, които радикално променят живота ни, и чалга проповедите на ширпотребата - тези, които гъделичкат ушите и подсигуряват бурни ръкопляскания и възторжени възгласи "Амини и Алелуия"! Такива, които нямат за цел да накарат слушателя да се замисли върху смисъла на чутото, а подобно на политическите централи задават опорни точки на своите пасоми.
От една страна са посланията на тези проповедници, които те дълбоко са осмислили и вярват това, което говорят от амвона, родени в молитва, от опит, платени с цена, подпечатани с вярата им. Това не са копи-пейст проповеди, заимствани от поредния лъскав гуру, написал книга пътеводител от сорта на: "Седем стъпки към успешен..., Три ключа за безусловен успех”, Приеми помазанието за чудеса в живота си и т.н.
Ако човек наистина иска, то не е трудно да се направи паралел между жито и плевели, овци и кози, огън и вода или както Господ Исус е казал: "когато си поискал хляб и риба ще знаеш, че са ти дали хляб и риба, а не камък и скорпия"!
Ето защо, без да претендирам за пълна изчерпателност, съвсем обективно и конструктивно ще се опитам да разделя скъпоценното от нищожното. Нали това ни учи и Словото!

Да вземем например нашумялото модерно послание за благодатта,
което има своята основа в Словото, но лесно може да бъде преиначено и да послужи за гъдел в ушите, водещ до истеричен смях.
Обобщено посланието за Божията благодат акцентира повече върху прошката, милостта и "вторите шансове", които човек получава, независимо от неговите грешки. Което е и така, и не е така. Да, Бог дава милост и благодат на грешника, за да го избави от греха му, но не му дава правото да злоупотребява с Неговата милост и благодат. Има една тънка линия, за която говори и ап. Павел  „И ние, като съдействуваме <с Бога>, тоже ви умоляваме да не приемате напразно Божията благодат.“ 2 Коринтяни 6:1 BG1940
Едно е да кажеш на един хомосексуалист, виж какво, начинът, по който си живял, е грешен и извратен пред Бога. Но Неговата любов и благодат са огромни и след като искрено се покайваш, Бог прощава твоите грехове и те прави ново създание. Съвсем друго нещо е да кажеш: Да, ти си гей, принципно в Стария завет за хомосексуализъм е предписано убиване с камъни, но в Новия завет имаме посланието на Божията благодат и да знаеш, че Бог те обича и те приема такъв, какъвто си. А хора, които казват, че не е нормално да си гей, те не разбират посланието за благодатта, те са фарисеи и т.н.
Друг удачен пример е посланието за "просперитета", където фокусът и акцентът се поставя върху материалните блага. Накратко, подобно учение може да се охарактеризира със следните твърдения:
- Христос умря на кръстта за да те направи богат. Щом си дете на Бога, ти обезателно трябва да си много богат. Това богатство ще се отключи в живота ти, ако даваш пари в проектите на същите тези доста "успяли" проповедници на просперитета.
За да има баланс, трябва да посочим, че да, наистина Христос умря за нас, но за да ни спаси, а не да ни направи мултимилионери. Ап. Павел пиеше, че: Бог е верен да снабди всяка наша "НУЖДА" и някак си, като кажем "нужда", съвсем логично е, че това не са имения за милиони долари, частни самолети и т.н. Когато Христос  говореше да не се безпокоим за нуждите ни, Той визираше  храна и облекло. От там нататък твоят успех ще се дължи на твоето трудолюбие, дисциплина и приоритети -  подобно на притчата за талантите, къдете всеки имаше прогрес и успех според постъпките и възможностите си.

Но да се върнем на проповедниците, които проповядват подобни послания. Какви са предупрежденията в Словота за подобни хора:

„Но имало е лъжливи пророци между людете, както и между вас ще има лъжливи учители, които ще въведат тайно гибелни ереси, като се отричат даже от Господаря, Който ги е купил, та ще навлекат на себе си бърза погибел. И мнозина ще последват техните похотливи дела, поради които <човеци> пътят на истината ще се похули. От лакомство те ще ви мамят с присторени думи; но тяхната присъда, отдавна <приготвена>, не се забавя, и тяхното погубление не дреме.“
2 Петрово 2:1-3 BG1940

Няма коментари:

Публикуване на коментар